Kėdainių rajono VVG sėmėsi patirties dalykinėje kelionėje Graikijoje

Rugsėjo 15-19 d. Kėdainių krašto 25 kaimo bendruomenių pirmininkai ir lyderiai vyko į dalykinę kelionę – tarptautinį seminarą “LEADER programos gerosios patirties sklaida Graikijoje”. Kelionę dalinai finansavo Kėdainių rajono savivaldybės administracija.

Tarptautinio seminaro tikslas – Susipažinti su užsienio šalies regiono vietos gyventojų savanoriška, bendruomenine veikla, dalyvavimu kaimo plėtros procesuose, pasidalinti gerąja patirtimi bei susipažinti su vietos gamintojų (ūkininkų, amatininkų) gaminama produkcija. Dalykinės kelionės metu grupę lydėjo vertėja, Graikijoje gyvenanti lietuvė, Kristina Rinkevičiūtė.

Dvi dienas vyko susitikimas su Evijos salos VVG pirmininku Koykoyzu Evangelu ir administracijos atstovais, kurie pristatė Evijos VVG strategijos įgyvendinimą.

Evijos VVG didžiausia ES parama apie 50 proc. skiriama viešiesiems projektams, kurie kuria turistinius maršrutus ir (arba) jų plėtrai, apie 30 proc. paramos skiriama šeimos verslams, ūkiams, t.y. šeimoms, kurių ūkis ar verslas šeimai priklauso daugiau kaip100 metų.

Dalykinės kelionės metu buvo aplankyti tokių šeimų ūkiai: Alyvuogių aliejaus spaudykla. Šeima augina 50 ha alyvuogių, ne tik spaudžia aliejų, bet ir gamina įvairius produktus iš alyvuogių, kaip muilas, įvairios užtepėlės. Aplankėme citrusinių vaisių spaudykla, kurioje rankiniu būdu iš citrusinių vaisių išgaunamas sulčių koncentratas ir 200 metų vyno ūkyje. Šiame ūkyje ne tik brandinamas rūšinis vynas ir iš vynuogių kauliukų ir žievelių yra gaminamas ne tik muilas, bet ir įvairi kosmetika, kremai.

 

Viešnagės metu, susipažinome su Graikijos istorija, kultūra, tradicijomis ir kulinariu paveldu.

Kad ir kaip laikas buvo suspaustas, bet spėjome pamatyti  Antikinius Delfus – archeologinis paminklą, Fokidės slėnyje. Graikai šį dievų kampelį laikė pasaulio centru ir Atėnų Akropolį – Partenono ir Akropolio Architektūrinį ansamblį.

 

Kėdainių r. VVG pirmininkės Aušros Vaidotienės informacija

Back to top