Kėdainių rajono bendruomenės lankėsi Tauragėje

Liepos 2 d. Kėdainių krašto daugiau kaip keturiasdešimt bendruomenių atstovų vyko į Tauragės r. aplankyti sėkmingai veikiančius bendruomeninius ir socialinius verslus. Mokomojo vizito tikslas – Kėdainių krašto kaimo bendruomeninių organizacijų narių bendradarbiavimo ir bendruomeniškumo skatinimas drauge mokantis bei dalijantis turima ir naujai įgyti patirties.

Dalykinio susitikimo metu vyko susitikimas su Pagramančio bendruomenės centro „Gramančia“ atstovais. Pagramantyje bendruomenės centras įkūrė socialinių paslaugų centrą, kuriame veikia senjorų globos namai (šiuo metu juose gyvena 22 senyvo amžiaus ir turintys negalia asmenys), teikiamos laikino apgyvendinimo paslaugos. Bendruomenė teikia maitinimo paslaugos ne tik seneliams, bet ir vaikų darželiams bei vietos gyventojams ir Pagramančio lankytojams. Taip pat teikiamos sveikatingumo paslaugos (yra linfodrenažas, masažinė lova ir kėdės bei garinė pirtis). Sukurta 11 darbo vietų. Susitikimo metu buvo jaučiamas Pagramančio bendruomenės stiprus bendradarbiavimas su Mažonų seniūnijos seniūnu Jonu Samoška, Pagramančio regioniniu parku.

Vėliau vykome į Norkaičių tradicinį amatų centrą. Po vienu stogu bendradarbiaujant kartu dirba bendruomenė, kultūros centras ir biblioteka. Susipažinome su tradicinių amatų kultūra Tauragėje, vykdomomis edukacijomis.

Dacijonų kaimo bendruomenė teikia pavėžėjimo į sveikatos įstaigas Tauragėje ar į kitus miestus pagal poreikį bei aplinkos tvarkymo paslaugas: žolės pjovimas, aeravimas, gyvatvorių medžių karpymas, nedidelio žemės ploto kultivavimas ir kt. Dacijonų bendruomenės pirmininkė Andžela Jakienė pasakojo, kad jų bendruomenė imasi iniciatyvos ir skatina gyventojus pradėti verslus, kaip bendruomeninis verslas suteikia galimybių ne tik sukurti  darbo vietas, bet ir spręsti socialines problemas, tenkinti gyventojų poreikius, skatina kitus verslus. Tauragės savivaldybė didelį dėmesį skiria bendruomeniniam verslui ir perka socialines paslaugas iš bendruomeninių organizacijų.

Išvyka į Tauragės r. ir susitikimai su jame veikiančiomis bendruomeninėmis organizacijomis buvo naudingi, užmegzti bendradarbiavimo ryšiai, parsivežta naujos patirties, naujų žinių ir įspūdžių.

Lėšas projektui įgyvendinti skyrė Lietuvos respublikos Žemės ūkio ministerija ir Kėdainių rajono savivaldybės administracija

Kėdainių r. VVG informacija

Back to top