Kėdainių rajono bendruomenių išvyka į Klaipėdos kraštą

Rugsėjo 11 d. penkiasdešimt Kėdainių krašto bendruomenių atstovų vyko į Klaipėdos kraštą. Nors kelionė prasidėjo ankstų šeštadienio rytą, bet visų nuotaikos buvo puikios. Pirmas sustojimas – Karklėje. Čia mus pasitiko Pajūrio regioninio parko direkcijos lankytojų centro direktorius Darius Nicius ir supažindino su parko teritorijoje augančiais išskirtiniais augalais. Šeimininkas sakė, kad rudens ir pavasario migracijos metu parke galima stebėti daugumą Lietuvoje aptinkamų paukščių rūšių, nes pajūriu driekiasi didysis šiaurės – pietų migracijos takas.

Gerą įspūdį paliko susitikimas su „Žaliasis slėnis“ bendruomenės pirmininku Bernardu Kemundriu, pristačiusiu bendruomeninį verslą, įrengtus bendruomenės padelio teniso kortus (tokio tipo vieninteliai Europoje). Bendruomenė teikia padelio teniso kortų paslaugą bei užsiėmimus su treneriu. Projekto metu  sukurtos net 3 darbo vietos. Bendruomenė siekia teigiamo socialinio poveikio gyvenvietės „Žaliasis slėnis“ bendruomenės narių ir aplinkinių gyvenviečių tarpe.

Vėliau vykome į Dreverną – senąjį žvejų uostą. Čia mus pasitiko Drevernos bendruomenės pirmininkė Renata Jaurienė. Dalyvavome edukacinės programos „Gintaro kelias“ pristatyme.  Drevernos bendruomenė taip pat įgyvendino projektą, kurio metu – suremontuota dalis nenaudojamo, apleisto pastato. Šiame pastate įkurtos gintaro apdirbimo dirbtuvės. Edukacijos metu lankytojai supažindinami su gintaro gavybos istorija bei apdirbimo keliu – nuo žaliavos iki dirbinio. Gintaro dirbtuvių lankytojai turi galimybę pamatyti kaip gimsta gintaro dirbiniai bei patys susikurti savo suvenyrus. Projekto metu buvo sukurtos 2 darbo vietos.

Apsilankę žvejo sodyboje – muziejuje sužinojome kuo skiriasi Kurėnas nuo Vytinės valties.

Sužavėti likome Svencelės unikalia ir modernia pamario architektūra. Svencelė,  apsupta švelnių formų peizažo ir gamtos draustinių, yra viena iš nedaugelio naujųjų rekreacinių teritorijų Klaipėdos regione, kur atsiveria vaizdas į Kuršių marių tolius ir pajūrio smėlio kopas. Svencelė – tai buriuotojų jėgos aitvarais meka, įsikūrusi Kuršių marių pakrantėje ir gamtos draustinių apsuptyje. Tai – unikali vandens sporto oazė, kurioje kiekvienas gali mokytis „suvaldyti vėjus“ ir atsipalaiduoti.

Kelionę vainikavo susitikimas su Judrėnų bendruomene. Judrėnų bendruomenė save pristato kaip puikių šeimininkių kraštas ir teko tuo mums patiems įsitikinti. Dalyvavome žemaitiškų patiekalų degustacijoje ir specialiai mums parengtoje kultūrinėje ir meninėje programoje. Bendruomenė pristatė savo įgyvendintus projektus. Šiuo metu jie teikia maitinimo ir renginių organizavimo paslaugas.  Pasikrovę daug gerų emocijų, įspūdžių, grįžome į Kėdainius.

Lėšas projektui įgyvendinti skyrė Kėdainių rajono savivaldybės  administracija.

 

Back to top