Kėdainių rajono VVG dalykinė kelionė į Gruziją

2023 m. spalio 1-5 d. Kėdainių rajono VVG pirmininkė Aušra Vaidotienė kartu su VVG tinklo delegacija vyko į dalykinę kelionę Gruzijoje. Kelionės tikslas buvo susipažinti su LEADER projektų veiklomis bei aptartos bendradarbiavimo galimybės.

Aplankyti LEADER projektai: პორტო გუმათი Porto Gumati – glampingas Gumati kaime; Tetra Cave • თეთრა მღვიმე – Tskaltubo; Papa’s Qel / პაპას ქელი – Mestia; აგრა • Agra Ushguli – Ushguli kaimas; Porto Gumati

Delegacija aplankė LEADER projekto „Porto Gumati“ glamping erdvę, įsikūrusią Gumati kaime. Projekto tikslas – sukurti novatorišką turizmo produktą, kuris padidintų vietos bendruomenės pajamas ir užimtumą. Glamping erdvėje įrengta 10 palapinių, kuriose turistai gali nakvoti. Taip pat erdvėje įrengta lauko terasa, baseinas ir restoranas. Projekto metu buvo įrengta glamping erdvė, įsigyta reikalinga įranga ir įrankiai, atnaujintas restoranas. Taip pat buvo organizuoti mokymai vietos gyventojams, kad jie galėtų dirbti glamping erdvėje ir restorane. Projektas buvo sėkmingai įgyvendintas ir dabar glamping erdvė yra populiari turistų vieta. Delegatai susitiko su projekto vadove, kuri papasakojo apie projekto įgyvendinimo etapus ir iššūkius.

Tetra Cave

Toliau aplankyta Tetra Cave, esanti Tskaltubo mieste. Tai viena didžiausių Gruzijoje esančių urvų sistemų. Urvai buvo atrasti 1952 m. ir vėliau buvo pritaikyti turizmui. LEADER projekto tikslas – pritaikyti urvus turizmui ir sukurti naują turizmo produktą, kuris padidintų vietos bendruomenės pajamas ir užimtumą. Urvuose įrengti takai, infrastruktūra ir įvairios ekspozicijos. Urvai taip pat naudojami ir vynų laikymui, čia sužinojome apie vietinių vyno gamintojų pasiekimus. Delegatai aplankė urvų sistemą ir susipažino su įgyvendintu projektu.

Papa’s Qel

Vėliau delegacija aplankė Papa’s Qel – turizmo sodybą ir restoraną Mestia mieste. Tai tradicinis Svaneti regione paplitęs sodybos tipas. Sodyba įsikūrusi ant kalno viršūnės, iš kurios atsiveria kvapą gniaužiantys vaizdai į Svanetijos kalnus. Sodyboje yra 10 kambarių, restoranas, tradicinė gruziniška pirtis ir ūkis. Projekto tikslas – sukurti novatorišką turizmo produktą, kuris padidintų vietos bendruomenės pajamas ir užimtumą.

Agra studio hotel

Taip pat delegacija aplankė Agra studio hotel, esantį Ushguli kaime. Šis kaimas yra įsikūręs aukščiausiai Europoje ir yra įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Agra studio hotel yra nedidelis, jaukus šeimos viešbutis, įsikūręs tradiciniame Svaneti regione paplitusioje sodyboje. Viešbutyje yra keli kambariai, restoranas ir terasa, iš kurios atsiveria įspūdingi vaizdai į Ushguli kaimą ir kalnus. Projekto metu buvo įsigyta reikalinga įranga ir technika fotostudijai įsigytas dronas fotografavimui.

Konferencija Zugdidi mieste

Paskutinę kelionės dieną delegacija dalyvavo konferencijoje Zugdidi miesto savivaldybėje. Konferencijoje dalyvavo vietos valdžios atstovai, Lietuvos ir Gruzijos VVG atstovai. Konferencijoje buvo diskutuojama apie LEADER programos įgyvendinimą Lietuvoje ir Gruzijoje, dalijamasi patirtimi ir gerosiomis praktikomis.

Kelionė į Gruziją buvo sėkminga. Delegacija susipažino su įdomiu ir novatoriškų LEADER projektų veiklomis. Taip pat delegatai turėjo galimybę pasisemti įkvėpimo savo veikloms ir užmegzti naujus ryšius su Gruzijos VVG atstovais.

LEADER projektai yra svarbus lėšų šaltinis vietos bendruomenėms.

LEADER projektai gali padėti kurti naujas darbo vietas ir stiprinti vietos ekonomiką.

LEADER projektai gali padėti išsaugoti tradicinę kultūrą ir gamtą.

Back to top